April 16, 2021

5 tips for å overkomme frykten for å gå til tannlege

Mange kvier seg for å gå til tannlegen - selv om de kun har hatt gode opplevelser med det. I denne korte artikkelen skal vi se på 5 tips for å overkomme frykten for å gå til tannlege, ved å gå inn på 5 ulike ting som skremmer folk. 

 

Tannlegeskrekk #1 - Frykt for nåler

Frykt for nåler gjelder ikke bare tannlegepasienter. Omtrent 1 av 5 har nålfrykt av en eller annen type når de møter en praktiserende lege. 

 

Sørg for at du anerkjenner fryktene dine ved å prate med tannlegen før timen. De er kjent med disse fryktene, og har mange måter å hjelpe på.

 

Det kan være beroligende å vite at tannleger ofte bruker effektive bedøvende gels før de gir deg noen injeksjoner. Dette betyr at du ikke kommer til å føle noe som helst. 

 

Tannlegeskrekk #2 - Boret

Noen frykter kanskje smerte fra tannlegeboret. Denne frykten kan trigges av lyden boret lager. 

 

Pasienter bedøves derimot før boret brukes. Når du har fått nok bedøvelse føler du ikke noen smerter i det hele tatt. Du er bare bevisst på et lett trykk og vibrering. 

 

Tannlege Christoffer Bjelland hos tannlege Bjelland & Co tannlegebjelland.no sier hvis lyden plager deg, ta på øretelefoner og lytt til litt musikk. Dette kan hjelpe til med å roe ned og/eller distrahere deg. Det kan være en beroligende klassiker eller en pumpende danselåt - hva enn du foretrekker. 

 

Tannlegeskrekk #3 - Smerte

Hvis du har hatt dårlige opplevelser med smerte hos tannlegen før, så kan det hende du er redd for at det skal gjenta seg. Det er derimot mange faktorer som spiller inn i tannsmerter. 

 

Bedøvelsesmidler er nå tilgjengelige for de fleste behandlinger. Dette betyr at det ikke er sannsynlig at du får den samme smertefulle opplevelsen du hadde tidligere.  

 

Tannlegeskrekk #4 - Flau for å ha stygge tenner

Det er en del av jobben til tannlegene å håndtere skadde tenner og hjelpe deg med å få dem så friske som de kan bli. 

 

Det kan hende du vil ringe tannlegen din og la dem vite at du er flau over hvordan tennene dine ser ut - men at du vil ha deres hjelp til å fikse dem. Dette kan hjelpe til med å bryte isen. Det lar dem også vite at du har angst for det. Kanskje du finner ut at å vite at tannlegen din allerede er bevisst på det får deg til å føle deg mer avslappet under besøket ditt. 

 

Tannlegeskrekk #5 - Bedøvelsesfrykt

Frykt for å bli bedøvet faller inn i to kategorier. 

 

Noen frykter at de vil være for våkne og samtidig kjenne smerten. De er bekymret for at tennene og gummene deres ikke vil være numne nok, og at de vil lide. 

 

Andre frykter for å være numne siden de føler det gjør at de mister kontrollen. Dette kan føre til frykter om at de vil kveles eller ikke være i stand til å svelge. 

 

Det er viktig å innse at for overtenner vil kun en individuell tann bli bedøvd. For tenner i underkjeven, derimot, kan det kjennes ut som at tungen eller kinnet føles hoven eller nummen, selv om de ikke er det. Det kan hende du mister følelse i disse områdene, men ikke funksjonen. 

 

Så ta det rolig - du kommer ikke til å kveles eller slite med å svelge.